Хапки от Арсенал и МанЮнайтед

Здравейте,

Седмица за националните отбори е (и нека бъдем честни – никой не иска да гледа Франция-Ирландия и подобни) което означава малко повече свободно време и възможност да напиша нещо в блога. Реших че няма да е цялостен анализ, а ще си пусна запис на Арсенал-МанЮ и ще пиша разбъркани мисли за няколко ситуации от началото на мача, докато не стане прекалено дълго и после ще спра без да дам смислова завършеност на текста. Ако ви харесва наречете го една малка футболна арт инсталация, ако не ви харесва най-вероятно сте нормални хора.

Да започваме. Ето съставите за мача:

И започваме с първата ситуация от мача, която има няколко готини момента един след друг:

Ето го и цялото нещо на видео:

Ситуация номер 2. Няма нужда от коментар. Вижда се. Да ме прощава Де Хея, ама……… добре направиха Юнайтед. This is great.

Ситуация номер 3. Доста подобна на първата – харесвам я, защото можем да я ползваме за контекст. Доста е модерно да се говори за структура при изнасянето, да се записва под цифрови форми всеки 15 секунден отрязък от мача. Нещо, което лично мен ме дразни. Ето хубав пример как дребни неща могат да променят изхода от ситуацията.

При предната видяхме (1) Каземиро да слиза за тройка с двамата централни защитника и (2) пас към фланга, който не беше лош като идея [само като изпълнение]. Тук на пръв поглед имаме подобно нещо – Каземиро отново слиза в линията на централните защитници и следва дълъг пас към същия фланг. Обаче като гледаме първата ситуация си казваме “ей можеше да мине и да стане интересно”. Като гледаме тази долу обаче си казваме “пф, тука изгубиха тъпо топката”. Пускам първо видеото и после подчертавам дребните, но важни разлики.

Ок. Хайде следващата. Ситуация номер 4 – Юнайтед правят висока преса.

Абсолютно бесен съм, гледайки тази ситуация, честно ви казвам. Ерик Тен Хаг пресира по горе-долу подобен начин от поне 8 години насам. При пресата крилото от далечната страна оставя бека си и отива да бие централния защитник (за справка вижте предишния ми текст за Юнайтед). Което оставя очевидна слабост – и въпреки това прекалено много пъти номерът минава. Хайде да се подготвяме малко за мачовете, драги опоненти?

Ето го и на видео:

Ок, тук трябва да направим уточнението, че режа тези видеа докато гледам мача за първи път – не знам, реално може да има още 5 такива ситуации по-късно, които Арсенал отиграва перфектно. В който случай всичко ще е ОК – да сбъркаш една от няколко е най-нормалното-нещо.

Но така и така сме на темата, мога да отворя скоба за лирично отклонение. Има някои хора (предимно от старата школа) които вярват че “две еднакви ситуации няма във футбола”. Което не е съвсем вярно, защото много често има ситуации които са почти еднакви. Има и една друга група хора (предимно от най-новата школа) които вярват, че всичко може да бъде предвидено, проиграно, тренирано и тн. Което също не е вярно – футболът е игра с топка, която трябва да се контролира с крака. И докато го правиш да се координираш с още 10 човека, срещу други 11 които опитват и те да правят нещо. Ще има винаги ситуации, които не можеш да предвидиш.

Истината е, че ги има и двата типа ситуации във футбола. Може да си харесаме каквито искаме термини, но най-грубо казано има предвидими ситуации и непредвидими такива (които аз лично обичам да наричам хаотични). Съответно футболът е смесица от организация на моменти и хаос в други.

Ако си отбор, който има амбиции за титлата в Англия трябва да си готов и подготвен за предвидимите ситуации. Това са ситуациите, които очакваш на база че знаеш (1) идеята на твоя отбор за мача и (2) навици и принципи на противника, който си анализирал преди мача. Ситуацията с тази преса от видеото горе е точно такава – от самото начало до края и, това е изцяло предвидима ситуация. Иска ми се до края на мача да видя, че Арсенал се справят с нея в следващите опити (ако не се – това ще означава, че са неподготвени за тази част от мача).

ОК, да не се отплесваме много повече, че искам повече от 4 човека да дочетат текста докрай. Нека си харесаме само още една ситуация от мача.

Естествено, превъртаме до следващата преса на Юнайтед. Ето я:

Сега тук има два варианта.

Вариант 1 – Артета е показал на играчите видео преди мача, тренирали са си всичко на теренчето и затова Салиба знае кои зони да опита да намери приоритетно.

Вариант 2 – Салиба просто е видял и изиграл паса, защото е добър футболист.

Кое от двете е? Нямам никаква идея. И както обещах оставям текста без смислов завършек. Лайк енд събскрайб, знаете си.

Ако анализът ви е харесал моля лайкнете и фейсбук страницата за бъдещи текстове – https://www.facebook.com/bendtnerfan/ 

Leave a comment