Какво се случва с Астън Вила?

Седнал съм и гледам януарския мач между Астън Вила и Брайтън. Не искам да чувам никакви критики към избора ми, защото алтернативата е беларуски футбол (една позитивна новина – бг футболът е по-добър от този на браточките). Пък и съм решил да използвам многото свободно време като попрегледам мачове на отбори от Висшата Лига, на които обикновено не обръщам толкова много внимание. Започнах с Шефилд Юнайтед и сега минах на Астън Вила. Признавам си, че през сезона почти не съм хващал техен мач – може би съм попадал на един, два срещу някои от големите отбори. Но не съм запомнил абсолютно нищо от тези срещи… затова ми беше интересно да видя Астън Вила в мач срещу някой, който е повече от тяхната черга – в случая Брайтън на Греъм Потър.

Брайтън са доста готин и интересен отбор (тях съм ги гледал повечко!!) и съм впечатлен от работата на Потър. Но това е тема за друг път. Темата за днес е… какво става в Астън Вила? Какъв е планът там, какво се опитват да правят и защо не се получава? Това са три въпроса, от които мога да отговоря само на последния. Първите два ми остават загадка и след този мач.

Ще прозвучи малко крайно и може би дори грубо, но наистина нямам абсолютно никаква идея какво се опитва да направи Дийн Смит с този отбор. Не виждам идентичността, идеята, стратегията, целта.

sustav

В срещите с водещите отбори е нормално за новак в дивизията да не види много от топката. Но Астън Вила не видяха много от топката и срещу Брайтън. Предполагам, че ако в идните дни реша да им прегледам още мачове ще видя подобна тенденция. Виланите играят 343/541 (атака/защита) формация. Не виждам много отработени изнасяния от задната тройка. Тримата централни защитници поотделно сякаш не са толкова лоши с топката, но често я задържат повече от необходимото – често, защото съотборниците им не им дават почти никакви опции. Халфбековете не слизат да се предлагат достатъчно при преса; опорният халф Дани Дринкуотър прави странни неща, които не искам да коментирам; единствено колегата му в полузащита със звучното име Марвелъс Накамба е по-активен и нелош в отиграването на топката. Но опциите със сигурност не са много. Затова централните защитници често опитват или дълги топки или някакви остри топки по земя към нападателя или Грийлиш, който е влязъл навътре. Често тези топки обаче биват пресечени и следват контри към Виланите. С две думи… в разиграването няма нищо впечатляващо. Разчита се, че тримата централни защитника ще намерят продължението на атаката, но без да получават необходимата подкрепа от съотборниците си. Следователно  не можем да кажем, че Астън Вила са отбор, който набляга на тази част от играта. Не са разиграващ отбор с някаква интересна структура или идея. Всъщност най-много съм ги виждал да задържат топката, когато вече изостават в резултата. И дори тогава разиграването се състои най-вече от това дясното крило Джак Грийлиш (който всъщост е дясно крило само на хартия, иначе е със съвсем свободна роля) да се връща назад да поема топката и собственоръчно да създава атакта – дали с креативен пас, дали с някакъв дрибъл. Общо взето с топката Астън Вила изглеждат като отбор, който чака Грийлиш да направи нещо.

Добре, няма нищо страшно дотук. Не на всеки отбор философията му е да има организирано разиграване. Пък и за новак в дивизията сякаш е по-нормлано да разчита на стабилна защита и контри. Но пък защитата на виланите също не беше добра.

nqkakva snimka

Сбити отпред, малко напрежение върху човека с топка, лоши позиции на халфовете; оставен отворен пас в центъра

Двете крила (Грийлиш и Трезеге) често сбиват навътре към терена или пък се опитват да пресират ЦЗ. Но в същото време никой не покрива бековете на противника. Нито Грийлиш/Трезеге го правят с ъгъла на спринта и сянката си, нито пък халфбековете (Таргет и Жилбер) излизат да посрещат. Нямам идея това защо е – дали не е отработен достатъчно на тренировки и отговорността трябва да падне върху Дийн Смит или пък просто Таргет и Жилбер ги е страх да излизат високо по терена? И в двата случая обаче крайният резултат не е добър.

Получава се така, че Брайтън могат просто да подадат топката на един от бековете си и така да се отърват от натиска на Вила и да си продължат атаката.

Това странно позициониране на офанзивните футболисти на Вила и особено на крилата им (така че да не покриват бековете по никакъв начин) продължи и в обикновени моменти на организирана защита, когато Вила не пресираха високо. Което на свой ред обърква задачите и на опорните халфове зад тях (на които често липсва позиционална дисцилина и без това) и… цялата организация в защита на виланите се превръща в катастрофа. Топката може да бъде прокарана както между линиите им (от двете страни на опорните халфове), така и по фланогвете (с използване на бековете, които никой не посреща навреме).

pressing villa

Топката стига до бека на Брайтън и няма кой да го притесни. Грийлиш е влязъл в центъра, а пък халфбекът на Вила е толкова далеч, че дори не влиза в кадър.

problemite na villa

Още от същото – офанзивната тройка е сбита навътре в центъра (черно). Има както пространство встрани от опорните халфове(червено); така и обръщане към далечния бек(синя стрелка).

По този начин пада огромно напрежение върху централните защитници на Вила, да „замитат“ след съотборниците си. Поне в тази конкретна среща тримата (Нгойо, Мингс и Хаус) се справиха доста добре като си спечелиха повечето индивидуални двубой и не позволяваха много опасности пред вратата. Но защитата не трябва да е индивидуално занимание, в което се надяваш тримата ти човека отзад да си печелят дуелите. Защитата е отборно действия и трябва да е организирана на отборно ниво. Нещо, което не виждам при Астън Вила. Със сигурност може да си кажете – Николай, пичага, не си вади толкова генерални изводи от един мач. И ще сте прави. Не бива. Но пък поглеждам и към класирането и виждам, че Астън Вила са допуснали най-много голове от цялата Висша Лига. 56, което при 28 изиграни мача е точно по 2 на мач. Така че може и да имат различни проблеми в различните мачове през сезона, но е очевидно и че нямат работещ план в защита.

А играчите съвсем не са толкова лоши, като за новак във Висшата Лига. Разбира се, трябва да погледам още за да си изградя мнение, но на прима виста предварителните ми наблюдения са, че Астън Вила дори разполага с доста прилично нападение – Джак Грийлиш е страхотен футболист; Ел Гази също изглежда опасен; впечатлен съм от техниката и креативността на Хота и нямам идея защо не играе по-често. Защитата също изглежда нелоша като индивидуалности за новак. Не мога да кажа същото за халфова линия, в която се налага да играе Дани Дринкуотър, но пък Луиз не изглежда никак лош, а пък МакГин е работяга.

Повтарям се, че за по-сериозно мнение трябва да изгледам още няколко мача и ще го направя идните дни. Но пък към момента Астън Вила ми изглежда като един нелош състав като индивидуалности, който обаче няма никаква отборна идентичност или идея какво иска да е. Разиграването не е достатъчно организирано за отбор, който доминира топката. А защитата е прекалено слаба за контраатакуващ отбор. Наистина нямам идея каква е целта на Дийн Смит – ако някой от читателите има различни мнения, нека сподели в коментарите.

Ако анализът ви е харесал моля лайкнете и фейсбук страницата за бъдещи текстове – https://www.facebook.com/bendtnerfan/ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s