Какво се промени в Нюкасъл?

Имам доста приятели, които са фенове на Нюкасъл. Трима. Знам каква шега ви хрумва, иаз си мислех така, но се оказа, че си имат голям фенклуб. Така че реално познавам само една четвърт от феновете им в България. Този текст е за тях!

Лятото Нюкасъл направиха няколко важни трансфера. Знам го със сигурност, защото в момента стоя пред отворен таб на трансфермаркт. Виждам 37,5 милиона дадени за Жоелинтон, което доста ме учудва на първо четене. Гледал съм само 4-5 мача на отбора за сезона, но от скромните минути, които съм видял, Жоелинтон не ми се стори като уникален талант. Да, само на 22 години е, но сякаш всичко което прави е да добавя едно солидно присъствие във въздуха – маяк, към който да се изритват дълги топки и евентуално да се свалят към съотборници. Добър е в това, шър, но когато погледнеш статистиката (отново трансфермаркт, благодаря) виждаш 20 срещи и 1 гол с 2 асистенции. Това са 3 голови участия в 20 срещи. Крайно недостатъчно за централен нападател и то за такъв със солиден етикет на гърба. Тези пари би трябвало да ти купуват повече качество – поне 7,8 гола дотук.

Поглеждам пак трансферите и виждам, че следващата покупка е добра – Ален Сен-Максимен, закупен за 15 милиона от Ница. Него го харесвам. Доста добър дрибъл, топката се лепи за крака му като Хуба-буба. Редки качества, които освен всичко друго са и удоволствие за феновете – фактор, който трябва да се съобрази в отбор от средата на таблицата. Е, не е съвсем шлифован диамант, като например има още какво да поработи върху играта си в защита, но и той е само на 22!

И това са на пръв поглед хората, за които са дадени пари. Има и някакви дребни неща като например пристигането на Емил Крафт, Джетро Уилемс и явно на… Набил Бенталеб? Който така и не видях в игра и не знам какво има – дали е контузен или дали просто е чак пети избор за средата на терена(или както посочи любезен читател- подписал е вчера и не е имал много време да играе,упс). Както и да е, това не е най-добрата възможно селекция, главно заради изсипването на един тон пари по централен нападател, който не вкарва голове. Но пък не е и най-лошата – хората, дошли с по-малки суми изглеждат поне адекватни за Нюкасъл. И така към най-големия летен трансфер.

benitez

steve-bruce

Както споменах, познавам трима човека, които са фенове на Нюкасъл. Един от тях харесваше Рафа Бенитез и го предпочиташе пред Стив Брус. Вторият не харесваше Бенитез и предполагам, че предпочита Стив Брус. За третият нямам идея, но не искам и да научавам, защото ще развали идеалния баланс от 1-1-1.

В момента Нюкасъл са на 13та позиция с 30 точки, което е достатъчно далече от зоната на изпадащите (7 точки пред 18тия Борнемут). Така че спокойно можем да ги наречем мидтейбъл в момента. Което е… съвсем прилично?

Сега идва въпросът какво Стив Брус прави по-различно от Рафа Бенитез? Ще разделя текста на две части – първо разликите в защита, после няколко думи за това какво иска Брус от отбора си с топката. Lets start

защита

И при Рафа и при Брус сякаш предпочитаната защитна постройка е 541. Но има една основна разлика в това как двамата мениджъри я прилагат. Нека погледнем първо какъв беше варианта на Бенитез:

steve bruce defence

Нюкасъл са подредени на 541 в защита. Виждаме линия от петима защитника, четири халфа пред тях и на върха самотен нападател.

Ролята на четирите халфа е да стоят близо един до друг и да блокират центъра на терена – така че опонента да не може да вкара топката между линиите.

Ако топката стигне до зоните на фланга (оцветени в синьо) излиза халфбека и оказва напрежение там. През това време четиримата халфа остават сбити в центъра, а самотния нападател блокира бързото обръщане на посоката на играта като застава до близкия халф. Така атакуващия отбор трябва или да върне назад топката до централните си защитници или да се опита да се надиграе на фланга със защитаващите играчи.

Сега да погледнем прочита на Стив Брус в защита и промяната в 541 формацията на Нюкасъл тази година:

benitez defence

Отново имаме линия от 5 защитника с 4 халфа пред тях и самотен нападател на върха.

Основната разлика обаче идва от това кой най-често отива да бие опонента в зоните до тъчлинията (отново оцветени в синьо). Докато при Рафа Бенитез за това отговаряха халфбековете, Стив Брус предпочита това да правят крилата на отбора. Халфбековете пък си остават назад в последната линия от 5 човека.

Тъй като крилата имат и тази отговорност да гонят опоненти по цялата широчина на терена, често при прочита на Стив Брус се случва така, че между четиримата халфа да се появяват дупки. Особено ако атакуващият отбор умее добре да движи топката по широчината на терена.

Повече пространство между халфовете на отбора = повече шансове атакуващия отбор да вкара топката между линиите.

Когато това стане обаче се случва следното:

benitez defence 2

Атакуващият отбор (зелените играчи) успяват да вкарат топката между линиите. Тъй като халфбековете на Нюкасъл не са излезли да бият високо по тъчлиниите, Нюкасъл е запазил тази линия от 5 човека в защита. Такава дълга линия отзад позволява на един от централните им защитници да излезе много агресивно и да бие получателя на топката, без да му позволява да се обърне или да овладее спокойно топката.

Можем да обобщим това по следния начин – Рафа Бенитез предпочита халфовете му да пазят центъра на терена, докато халфбековете излизат да бият агресивно по двете тъчлинии.

Стив Брус предпочита първоначалната работа да се върши от четворката халфове и ако е възможно халфбековете да си останат назад. Ако топката влезе между линиите тогава се бие агресивно от някой от централните защитници.

Кое е по-доброто? Ами въпрос на предпочитания, но аз силно предпочитам първия вариант, защото го виждам като по-добре балансиран и по-малко рисков. Да,  при варианта на Брус централнтие защитници имат възможност да излизат да бият по-агресивно, но пък веднъж бъде ли вкарана топката между линиите винаги я има опасността добър отбор да успее да разиграе с едно докосване или пък здрав нападател да си спечели единоборството въпреки всичко. Но пък за момента върши работа за Нюкасъл през настоящия сезон.

атака

Тази секция ще е значително по-кратка. Не защото ме мързи, ами просто защото впечатленията, които Стив Брус ми е оставил са, че той е мениджър, който не отделя голямо внимание на разиграването. Вместо това предпочита да играе в защита и да контраатакува. Цифрите потвърждават това като преди време мернах статистика, според която Нюкасъл владеят топката дори по-малко от вече малкия процент при Рафа Бенитез.

Контраатаките се състоят предимно в това да се подаде топката на Ален Сен-Максимен, докато съотборниците му подвикват окуражително „МАЧКАЙ ЖИВОТНОООООО“, „КЪСАЙ СИНДИЖИРА!!!“ и “ТИ ПА СИ АЛЕН ДЕЛОН“.

Ако въпросният не е наличен, в краен случай се подава на Мигел Алмирон и се чака той да дриблира. Не е нищо кой знае какво или пък заслужаващо описание.

Друг тактически приом, използван от Брус е дълга топка към Жоелинтон, с надеждата, че той ще се пребори за нея и ще я свали за съотборник.

Ако все пак искаме да намерим някаква форма на разиграване и се вгледаме доста можем да видим една ротация на фланга, която Нюкасъл използват предимно от лявата си страна.

razigravane 1

CB – централен защитник; WB – халфбек; W- крило; 6 – опорен халф

Единият от тройката централни защитници отваря много широко, заставайки съвсем на тъчлинията, като едновременно с това се качва по-високичко от останалите си 2ма колеги.

Халфбекът от тази страна също се качва високо, залепен на тъча. А крилото влиза навътре и между двамата да оформи един триъгълник. Този триъгълник от играчи се опитват да разиграят някаква комбинация помежду си и евентуално да изкарат топката на позиция за центриране или пък да опитат дрибъл. Това е.

Ето още една идентична ситуация, само че този път от другата страна на терена:

razigravane 2

CB – централен защитник; WB – халфбек; W- крило

Отново същата картинка. Един от централните защитници и халфбекът са залепени на тъча. Крилото влиза навътре и оформя триъгълник с тях.

Това е цялото „разиграване“ на Нюкасъл под ръководството на Стив Брус. Просто както споменахме вече, човекът отделя внимание на други елементи от играта.

Дали това е достатъчно? Ами зависи от гледната точка. Към момента определено постига резултати, като тази 13та позиция на Нюкасъл в класирането не е никак лоша. Отборът към този момент не е замесен в битката за оцеляване и има добри изгледи това да остане така до края на годината. Това е едната гледна точка.

За другата трябва да си зададем въпросът – подобрение ли е Брус над Рафа? И играта му задоволява ли тези фенове, които се оплакваха от дефанзивния футбол на Бенитез. Според мен отговорът и на двата въпроса е „не“.

Така че… изберете си гледната точка и всеки ще получи своя отговор J

Ако анализът ви е харесал моля лайкнете и фейсбук страницата за бъдещи текстове – https://www.facebook.com/bendtnerfan/ 

2 comments

  1. Какво е това лайно, което си изсрал? Гледал 2 мача нашият геймър и реди играчите като на настолна игра, Бенталеб не знаел, ама Рафа, ама Брус. Личи ти, че гледаш футбол от макс 10 години, както и ти личи, че не познаваш историята и културата на английския футбол, съмнявам се и някога да си гледал мач там на живо, както и да имаш любим клуб оттам.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s