Юнайтед има късмет дори когато няма късмет.

Юнайтед

Последния път когато писах за Юнайтед предположих че смяната им от 4231 на 3412 по средата на мача с Уотфорд няма да е постоянен вариант. Сякаш нарочно ван Гаал започна следващия им мач срещу Лестър с 3412. Товаа обаче не донесе желаната промяна в офанзивен план за червените, като дори се появиха няколко нови проблема в играта им. Въпреки това си пролича, че ван Гаал е запретнал ръкави и се е заел сериозно да оправи проблемното си нападение, защото днес изпробва и друг вариант – Фелайни като титуляр.

Уест Хем

Когато започнеш сезона със серия от 12+ мача, в които реализираш над 50% от точните си удари можеш да очакваш скорошно ”охлаждане”. Охлаждането на този процент върви ръка за ръка с по-малко точки. А когато към това се добави и контузия на най-креативния ти играч (Дмитри Пайе) може да се охладиш до замръзване. Чуковете бавно се придвижват към по-закономерната си с оглед играта им позиция в средата на класирането. Въпреки проблемите, очевидно Билич не стои с ръце в джобовете и смени системата на 4141.

Първото полувреме

unitedham final1.png

Юнайтед заложи на познатото 4231, но подходът им към мача този път бе променен. Персоналните промении не бяха много, но за сметка на това тактическите инструкции очевидно бяха пипнати. На левият бек започна Дармиан, а на десния – Пади Макнеър. Но човекът-план който промени играта бе Фелайни в ролята на 10ка. Присъствието му очевидно беше придружено от промяна в изграждането на атаките на червените. Вместо безкрайното латерално разиграване между двете 6ци и между бековете и крилата, Юнайтед прие различен подход към мача. Когато отнемеха топката в собствената си половина те приоритизираха 1 от следните 2 опции :

  1. Пас по земя на левия фланг към Лингард/Дармиан, който започва бърза атака.

  2. Дълга топка към Фелайни, който я спира и сваля или подава към съотборник

Юнайтед изпълниха що-годе прилично тази стратегия. Ключово бе навлизането на Мата в центъра на терена, за да представлява опция за пас след като Фелайни спечели първата топка. В резултат десният фланг бе оставен предимно на Пади Макнеър. Ако топката стигнеше до него, той директно я изсипва към преместилия се в наказателното поле Фелайни. Пробивите отляво на Лингард също бяха опасни, но позиционирането на Огбона и Рийд в наказателното поле на Уест Хем бе отилчно и блокира много опасни шутове на Марсиал.

Това поведение на Юнайтед доведе до темпо на игра, което е много нетипично за тях през този сезон. Не съм сигурен дали и ван Гаал е очаквал до такава степен ефектът от Фелайни през първите 25 минути на играта.

Макар атаките на Юнайтед да изглеждаха доста по-опасни в сравнение с обичайните им разигравания, те така и не отправиха точен изстрел към вратата на Уест Хем (макар да имаше няколко блокирани от опасни позиции). Вторият минус, освен неточността на изстрелите, беше стабилността в защита. Безкрайното владение на топката, показано по-рано през сезона, носи със себе си и много по-добра позиционална подредба на футболистите при загуба на топката. По-бързото темпо на игра и промененият начин на изнасяне на топката днес обаче означаваше че Юнайтед по-често от обикновено губи владението без да е заел предварително дефанзивна позиция и съответно контраатаките на Уест Хем бяха много опасни. В една от тях дори Моузес се озова сам срещу Де Хеа, но пропусна.

Играта продължи в същия шаблон през цялото полувреме, макар и да се забави с една идея след началните 25-30 минути. В 43 Шнайдерлин бе принудително заменен от Карик.

Второто полувреме

На полувремето бе извършена още една смяна – Пади Макнеър излезе за сметка на друг младок – Варела. Като цяло неопитността от дясната страна на Юнайтед си личеше и по фаловете, които отборът извърши през мача.

unitedham foulmap.png

Втората част започна подобно на първата. Стилът на Юнайтед остана по-директен в сравнение със зададения по-рано през сезона стандарт. Качеството на шутовете обаче не се повиши кой знае колко. В 59тата дойде и първият им точен изстрел – Фелайни получи шанс да отбележи от границата на вратарското поле, но някакси прати топката точно в Адриан. В същото време опасните контраатаки на Уест Хем продължиха. Чуковете пропиляха и вторият си голям шанс (изключвайки гредите им от статични положения) като Зарате сам срещу де Хеа не успя да уцели вратата.

В 72рата минута ван Гаал вкара Депай като размести малко играчите си.

unitedham final 2.png

Включването на Мемфис върна Фелайни в халфовата линия, до Карик. Въпреки това обаче той игра повече като 8ца, отколкото като 6ца (включваше се напред много по-често от обичайното за тази роля). Депай привлече вниманието като бе много активен в пресата си и направи няколко опасни пробива.

В края на мача Юнайтед бе отправил 21 шута, като само 1 от тях обаче бе точен.

unitedham shotsmap.png

Заключение

Юнайтед реши да изиграе този мач на доста по-високо темпо чрез Фелайни и Лингард. Игрово им се получи, но не се радваха на обичайната успеваемост при изстрелите. Въпреки това, шутовете им бяха значително повече от стандартното за сезона. Дефанзивния недостатък на тази стратегия обаче доведе до много чисти положения за Уест Хем, които могат да съжаляват че не спечелиха мача(тук домакините извадиха голям късмет). В обобщение играта на Юнайтед изглеждаше по-добре офанзивно и по-слабо дефанзивно. Интересно е да се види дали ван Гаал ще продължи с това променено темпо, работейки върху защитата в движение или ще се върне към ”сигурното” бавно разиграване.

Leave a comment